Niemcy- witam sąsiada!
Guten Tag!
Dzisiejsze smaki przeniesiemy do naszych zachodnich
sąsiadów. Choć dzieli nas granica nasza kuchnia niewiele różni się od kuchni
niemieckiej, nie znają oni choćby takiego epickiego specjału jak gołąbki czy
bigos 😃
Łączy nas za to miłość do połączenia Pyry z mięchem! Mianowicie
niemieckie podniebienia również reflektują połączenie ziemniaka z daniami
mięsnymi. Potrawy kuchni niemieckiej są tłuste, pożywne i zazwyczaj podawane w
dużych ilościach. Są zupełnym przeciwieństwem potraw francuskich – lekkich i
pełnych finezji, ale odpowiadają gustom Niemców, zwłaszcza tych mieszkających
na południu, którzy piją do potraw znaczne ilości piwa.
Tradycyjne niemieckie potrawy to:
- Maultaschen (Badenia–Wirtembergia) – kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym.
- Kiełbasa biała (Bawaria)
- Strucla bożonarodzeniowa (Saksonia)
- Klopsy po królewiecku (Brandenburgia)
- Pieczona kiełbasa z sosem curry (Berlin)
Desery niemieckie nie należą do specjałów,
jednym z niewielu zwracającym na siebie uwagę jest bawarski Dampfnudel.
Wśród deserów szczególnie lubiany jest
wywodzący się z Austrii strudel jabłkowy (Apfelstrudel) – gorące ciasto z
jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych
w rumie i cynamonu zawija się w
płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych
lub bitą śmietanę. Apfelstrudel podaje się na gorąco.
W
Saksonii popularnym deserem są smażone placki z twarogiem Quarkkäulchen.
Na typowy deser składa się wybór świeżych owoców, kompoty, serki owocowe i
lody.
Niemcy znani są z tego, że uwielbiają biesiadować w dużym
gronie znajomych. Największą znaną niemiecką biesiadą jest Oktoberfest – święto
piwa. Wino także cieszy się popularnością wśród sporej liczby ludzi. Pierwsze
winnice w Niemczech założyli Rzymianie nad Mozelą w II wieku.
Na rynku niemieckim dostępna jest różnorodność warzyw i
owoców. Jednak królową wszystkich warzyw na stole niemieckim jest
tradycyjnie kapusta, która stanowi podstawy wielu receptur i przetworów.
Do najbardziej preferowanych należą przede wszystkim kiszona kapusta,
sałatki z czerwonej kapusty, lub startej (Rotkohl), gotowanej ze smalcem, z
dodatkiem cukru i octu.
Świętem obchodzonym w Niemczech które zainspirowało mnie
jako studentkę jest Oktoberfest – mianowicie święto piwa. Piwo jest tradycyjnym
napojem całych Niemiec, gdzie produkowane jest w licznych gatunkach. Piwa niemieckie
są wegańskie, to znaczy, że do ich produkcji nie stosuje się surowców
pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z prawem bawarskim aby piwo mogło być piwem
musi być wytworzone z czterech następujących składników: wody,
ziarna, chmielu i drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest
pasteryzowane, podobnie jak i wiele rodzajów piwa amerykańskiego, pozwala to na
wydobycie prawdziwego smaku i aromatu chmielowego napoju. Najpopularniejszym
gatunkiem jest tradycyjny Pilsner, w południowych Niemczech produkowane jest
pszeniczne piwo Weizenbier – jasne i ciemne, w pobliżu Kolonii na
zachodzie kraju produkowany jest gatunek piwa zwany Altbier.
bratwurst i czego chcieć więcej... :)))))))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńJa wohl. Trinken, essen und schlafen.
OdpowiedzUsuńJak Tamagotchi :D
UsuńA witam sąsiada 😄
UsuńWitam Waldemara 😂
Usuń