Niemcy- witam sąsiada!


Guten Tag!
 

Dzisiejsze smaki przeniesiemy do naszych zachodnich sąsiadów. Choć dzieli nas granica nasza kuchnia niewiele różni się  od kuchni niemieckiej, nie znają oni choćby takiego epickiego specjału jak gołąbki czy bigos 😃
Łączy nas za to miłość do połączenia Pyry z mięchem! Mianowicie niemieckie podniebienia również reflektują połączenie ziemniaka z daniami mięsnymi. Potrawy kuchni niemieckiej są tłuste, pożywne i zazwyczaj podawane w dużych ilościach. Są zupełnym przeciwieństwem potraw francuskich – lekkich i pełnych finezji, ale odpowiadają gustom Niemców, zwłaszcza tych mieszkających na południu, którzy piją do potraw znaczne ilości piwa.

Tradycyjne niemieckie potrawy to:
  • Maultaschen (Badenia–Wirtembergia) – kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym.
  • Kiełbasa biała (Bawaria)
  • Strucla bożonarodzeniowa (Saksonia)
  • Klopsy po królewiecku (Brandenburgia)
  • Pieczona kiełbasa z sosem curry (Berlin)

Desery

Desery niemieckie nie należą do specjałów, jednym z niewielu zwracającym na siebie uwagę jest bawarski Dampfnudel.
Wśród deserów szczególnie lubiany jest wywodzący się z Austrii strudel jabłkowy (Apfelstrudel) – gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Apfelstrudel podaje się na gorąco.
 W Saksonii popularnym deserem są smażone placki z twarogiem Quarkkäulchen. Na typowy deser składa się wybór świeżych owoców, kompoty, serki owocowe i lody.
Niemcy znani są z tego, że uwielbiają biesiadować w dużym gronie znajomych. Największą znaną niemiecką biesiadą jest Oktoberfest – święto piwa. Wino także cieszy się popularnością wśród sporej liczby ludzi. Pierwsze winnice w Niemczech założyli Rzymianie nad Mozelą w II wieku.

Na rynku niemieckim dostępna jest różnorodność warzyw i owoców. Jednak królową wszystkich warzyw na stole niemieckim jest tradycyjnie kapusta, która stanowi podstawy wielu receptur i przetworów. Do najbardziej preferowanych należą przede wszystkim kiszona kapusta, sałatki z czerwonej kapusty, lub startej (Rotkohl), gotowanej ze smalcem, z dodatkiem cukru i octu. 

Świętem obchodzonym w Niemczech które zainspirowało mnie jako studentkę jest Oktoberfest – mianowicie święto piwa. Piwo jest tradycyjnym napojem całych Niemiec, gdzie produkowane jest w licznych gatunkach. Piwa niemieckie są wegańskie, to znaczy, że do ich produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z prawem bawarskim aby piwo mogło być piwem musi być wytworzone z czterech następujących składników: wody, ziarna, chmielu i drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, podobnie jak i wiele rodzajów piwa amerykańskiego, pozwala to na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu chmielowego napoju. Najpopularniejszym gatunkiem jest tradycyjny Pilsner, w południowych Niemczech produkowane jest pszeniczne piwo Weizenbier – jasne i ciemne, w pobliżu Kolonii na zachodzie kraju produkowany jest gatunek piwa zwany Altbier. 

Znalezione obrazy dla zapytania niemcy jedzenie

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty