Tunezja -krótko, ale treściwie
Tunezja - Afrykańskie państwo położone nad Morzem Śródziemnym, posiadające dwa pasma gór : Tunezyjskich oraz Tebessa. Kusi turystów po raz kolejny pojawiającą się odmiennością kulturową i szeroką ofertą turystyczną na najbardziej znanych wyspach takich jak Djerba czy Kerkenna.
Śródziemnomorski klimat obecny na wybrzeżach Tunezji jak zwykle ciągnie za sobą różnorodność dostępnych owoców morza i ziół.
Mahdia, Tunezja Foto: Fotolia |
Jeżeli chcemy wyposażyć się w przyprawy to należy zabrać ze sobą odpowiednią ilość gotówki, bowiem należą one do najdroższych przypraw świata np. szafran, imbir czy kardamon,
Każda osoba wybierająca się do Tunezji spotka dobrze znaną nam kaszę kuskus, spożywaną z rybami, warzywami, a nawet na słodko.
Wiele potraw oprawianych jest w czerwień. Nagminnie dodawane są pikantne przyprawy, które dla koneserów ognistych dań będą dużym powodem do zadowolenia. Często pojawiają się pomidory oraz papryka.
Jeżeli chodzi o tradycyjne dania- także Tunezja ma coś do zaoferowania.
Oto kolejna dawka inspiracji dla wielbicieli doznań smakowych:
- ODŻDŻA- jajka, sos pomidorowy oraz odrobina harissy
- HARISSA- pasta wytwarzana z papryczki chilli, oliwy, kolendry i czosnku (bardzo ostre)
- BRIK- stworzony z chrupiącego i cienkiego ciasta, które wypełnione jest farszem. Podawany w różnych wersjach : z mięsem wołowym lub tuńczykiem.
Przepis http://www.notatnikkuchenny.pl/brik-brick-smazone-pierozki/
Napoje/alkohole :
- BOUKHA -słodkawy i bezbarwny alkohol wyrabiany ze sfermentowanych fig (jeden z mocniejszych trunków )
- SIDI BOU - mieszanka soków owocowych z alkoholem w proporcji 3/4 sok, 1/4 alkohol.
- WINO BLANC TRADITION- wino o cytrynowym kolorze i zapachu (wytrawne)
Desery:
http://www.wirtualnatunezja.pl |
- ASIDAD ZGOUGOU - jest to tradycyjny deser przygotowywany najczęściej z okazji urodzin Mahommeta. W skład wchodzą : nasiona sosny alpejskiej lub zmielone nasiona szyszki 😳, kolejno dodawane są cukier puder itp.... zapraszam do zapoznania się z przepisem http://skosztujtunezji.blogspot.com/2014/12/assida-zgougou-bil-crema.html
- BAKLAOUA (BAKLAWA) - (coś co postaram się sama stworzyć, gdy tylko pozwoli czas) Aromatyczny i słodki deser z półfrancuskiego ciasta i słodką masą z orzechów, migdałówc cukru i miodu. http://beszamel.se.pl/ciasteczka-i-pierniczki/baklawa-tunezyjska-przepis,8279/
Myślę, że na dziś wystarczy 😃😏
Pytanie do was:
Zbliża się czas świąteczny, planujecie zaskoczyć gości daniami i deserami kuchni tunezyjskiej lub jej odpowiednikami w wersji spolszczonej?
Zapraszam do komentowania. 😉
Dziękuję za poświęcony czas i dołączam też kolejną porcje foteczek.
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46498970_347415576034056_2731466747759558656_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=041cd8ac7855723fb5dbf6eba9e970bd&oe=5CA093DD)
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46517203_768466760158675_4732477597055713280_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=3285ac22c401e9122a39dc980639a8b7&oe=5C679020)
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46716377_1937003226602260_3766701196358713344_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=24e70122ee32f4ab4e5d490ed54e4f3b&oe=5CAFA8A7)
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46730513_223445738551980_6635256282230030336_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=44f0cb5000ab5adfb71a90989e5a44e3&oe=5C98619C)
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46638753_2192237731097551_7478993596687843328_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=59a6a2b82948bf2458b6c33ed56b894c&oe=5C97F595)
Ale to jedzonko wybitnie wygląda. Moj ulubiony blog. Zawsze wzbudza apetyt !
OdpowiedzUsuńdesery do mnie przemawiają <3
OdpowiedzUsuń