Turcja -musi być smacznie !
Kolejny kraj kojarzony z gorącym klimatem.... Turcja oblana wodą Morza Egejskiego,
Śródziemnego i Czarnego.
Położona na styku Azji i Europy, posiadająca ogromne pasma górskie, zachwyca w wielu regionach. W każdym z nas wywoła zaciekawienie, choćby w małym stopniu, ze względu na odmienność kulturową miejscowej ludności.
![](https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/46628656_1982507921815339_1726941762003402752_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=e49319d772dc63a689531802f6397b8d&oe=5C696A65)
Było trochę książkowo prawda?
Przejdźmy do jedzenia !
Jak już wspomniałam Turcja posiada gorący klimat, a więc też egzotyczne jedzenie. Jednak Turcy posiadają bardzo bogate menu, które zadowoli niejeden wybredny żołądek.
(swoją drogą są bardzo dumni z potraw regionalnych...)
Ponieważ, są samowystarczalni, nie zabraknie tam dużej ilości ciekawych ziół i aromatycznych przypraw.
nie powinno się zaczynać zdania od ,,ponieważ,, ale inwencja twórcza tylko na to pozwoliła xd
ŚNIADANIA ☺☺
Można znaleźć tu coś z europy, gdyż standardowo na śniadanie podaje się biały ser ( słony), ogórki, pomidory,jajka na twardo oraz chleb, odmiana są jedynie oliwki, które raczej nie często goszczą na polskich stołach jako dodatek do wykwintnych śniadań :D
A jajecznica?????
ODPOWIEDŹ - MENEMEN
(zajrzyjcie do wujka Google, jeśli chcecie wizualizacji)
Składa sie z papryki,cebuli,pomidorów, które zalane są jajkami z dodatkami oregano, tymianku czy mięty. Można spotkać wiele zmodyfikowanych wersji tej jajecznicy.
Osobiście nigdy nie próbowałam, ale chyba zmienię to w niedalekiej przyszłości .
OBIAD I DESER ☺☺
1.KEBAB- słynny turecki kebsik ... ale będąc w Turcji dostaniemy mięso na cieniutkim cieście zazwyczaj bez sosów,
2. wszelakie dania z mięsem mielonym zwane Köfte
3. DESERY/ PRZEKĄSKI - na mieście często spotkamy się z obwarzankami, gotowaną kukurydzą i świeżymi owocami z targów, tosty z serem i wędlina
4. SŁODYCZE (chyba moja najbardziej upragniona część programu :D )
- chałwa - występuje w wielu odmianach,
- lokum- odmiana twardej galaretki z cukru i skrobi,
- dondurma - tureckie lody, które bardzo różnią się konsystencja i smakiem od europejskich
HOTELE ☺☺
Muszę wspomnieć o Mukarnasie i Gypsophili - godne polecenia hotele, jeśli chcecie wybrać coś pomiędzy Side, a Alanya.
Jedzenie bardzo dobre- jednak skupie się na zachwycie wizualnym.
Podrzucam więc kilka fotek z 2011 i 2018 roku.
Oceńcie sami czy warto wybrać się osobiście i spróbować frykasów tureckiej kuchni.
POZDRAWIAM !!!
![]() |
wieczór turecki -gypsophila 2018 |
![]() |
![]() |
Zapraszam do komentowania ☺☺☺❤
I znowu jestem głodna! Z chęcią sprobowalabym takich pyszności ❤️
OdpowiedzUsuńdesery pierwsza klasa :D polecam
UsuńTe desery na wystawie super! Chętnie bym kosztowała!
OdpowiedzUsuń