Turcja -musi być smacznie !



Kolejny kraj kojarzony z gorącym klimatem.... Turcja oblana wodą Morza Egejskiego,
 Śródziemnego i Czarnego.
Położona na styku Azji i Europy, posiadająca ogromne pasma górskie, zachwyca w wielu regionach. W każdym z nas wywoła zaciekawienie, choćby w małym stopniu, ze względu na odmienność kulturową miejscowej ludności.

Było trochę książkowo prawda? 
Przejdźmy do jedzenia !
Jak już wspomniałam Turcja posiada gorący klimat, a więc też egzotyczne jedzenie. Jednak Turcy posiadają bardzo bogate menu, które zadowoli niejeden wybredny żołądek. 
(swoją drogą są bardzo dumni z potraw regionalnych...) 
Ponieważ, są samowystarczalni, nie zabraknie tam dużej ilości ciekawych ziół i aromatycznych przypraw. 

nie powinno się zaczynać zdania od ,,ponieważ,, ale inwencja twórcza tylko na to pozwoliła xd

 ŚNIADANIA ☺☺
Można znaleźć tu coś z europy, gdyż standardowo na śniadanie podaje się biały ser ( słony), ogórki, pomidory,jajka na twardo oraz chleb, odmiana są jedynie oliwki, które raczej nie często goszczą na polskich stołach jako dodatek do wykwintnych śniadań :D 

 A jajecznica?????

ODPOWIEDŹ - MENEMEN 
(zajrzyjcie do wujka Google, jeśli chcecie wizualizacji) 
Składa sie z papryki,cebuli,pomidorów, które zalane są jajkami z dodatkami oregano, tymianku czy mięty. Można spotkać wiele zmodyfikowanych wersji tej jajecznicy. 

Osobiście nigdy nie próbowałam, ale chyba zmienię to w niedalekiej przyszłości .

OBIAD I DESER ☺☺

1.KEBAB- słynny turecki kebsik ... ale będąc w Turcji dostaniemy mięso na cieniutkim cieście zazwyczaj bez sosów,
2. wszelakie dania z mięsem mielonym zwane  Köfte
3.  DESERY/ PRZEKĄSKI - na mieście często spotkamy się z obwarzankami, gotowaną kukurydzą i świeżymi owocami z targów, tosty z serem i wędlina  
4. SŁODYCZE (chyba moja najbardziej upragniona część programu :D )
  •  chałwa - występuje w wielu odmianach,
  • lokum- odmiana twardej galaretki z cukru i skrobi,
  • dondurma - tureckie lody, które  bardzo różnią się konsystencja i smakiem od europejskich
HOTELE ☺☺
Muszę wspomnieć o Mukarnasie i Gypsophili - godne polecenia hotele, jeśli chcecie wybrać coś pomiędzy Side, a Alanya. 
Jedzenie bardzo dobre- jednak skupie się na zachwycie wizualnym. 


Podrzucam więc kilka fotek z 2011 i 2018 roku.  
Oceńcie sami czy warto wybrać się osobiście i spróbować frykasów tureckiej kuchni. 

POZDRAWIAM !!!






wieczór turecki -gypsophila 2018




Zapraszam do komentowania ☺☺☺❤



Komentarze

  1. I znowu jestem głodna! Z chęcią sprobowalabym takich pyszności ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Te desery na wystawie super! Chętnie bym kosztowała!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty